Γυαλιά Ηλίου και Πραγματική Προστασία: Την Προσφέρουν Όλα;
Πότε τα γυαλιά ηλίου σας προσφέρουν πραγματική προστασία; Είναι ασφαλή όλα τα γυαλιά ηλίου με πιστοποίηση CE;
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές θρησκείες και κουλτούρες έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στον πλανήτη.
Δυστυχώς, λόγω της καταστροφής της ατμόσφαιρας η έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία συσχετίζεται με μια σειρά οφθαλμικών παθήσεων. Όπως την εμφάνιση πρώιμου καταρράκτη, την πρόκληση καλοήθων εξογκωμάτων στην οφθαλμική περιοχή, καρκίνο των βλεφάρων και της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια, φωτοκερατίτιδα (επώδυνο έγκαυμα του κερατοειδή), ενώ αποτελεί σήμερα και παράγοντα κινδύνου για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η έννοια της «προστασίας» στα γυαλιά ηλίου
Είναι προφανές ότι για την πλήρη προστασία του οφθαλμού από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου με κατάλληλους φακούς.
Οι απορροφητικοί φακοί έχουν κάποιο κόστος σε σχέση με τις ζελατίνες που κυκλοφορούν δυστυχώς ευρέως, γιατί είναι κατασκευασμένοι με όλα τα απαραίτητα φίλτρα και προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη προστασία από την βλαβερή ακτινοβολία που δημιουργεί σοβαρές ασθένειες στα μάτια.
Με λίγα λόγια οι σωστοί απορροφητικοί φακοί εκτός του ότι φιλτράρουν όλη την επικίνδυνη ακτινοβολία, δεν προκαλούν παραμορφώσεις ζάλη ακόμη και διπλωπία. Έχουν επίσης ειδικό πάχος για να αντέχουν στην πίεση και να μη κινδυνεύει ο οφθαλμός σε περίπτωση ατυχήματος. Τέλος δεν είναι υπερβολικά σκούροι ώστε να είναι επικίνδυνοι, δυσκολεύοντας την ορατότητα αντικείμενων στη συννεφιά, στη σκιά, αλλά και κατά την οδήγηση μέσα σε τούνελ.
Είναι ασφαλή όλα τα γυαλιά ηλίου με πιστοποίηση CE;
Η πλειοψηφία των χρηστών γυαλιών ηλίου λόγω έλλειψης ενημέρωσης, έχει την πεποίθηση ότι όλα τα γυαλιά ηλίου που φέρουν πιστοποίηση CE είναι ασφαλή (European Standard ΕΝ 1836, 2005).
Δυστυχώς, όμως, συναντάμε περιπτώσεις όπου τα γυαλιά αν και κατασκευασμένα «σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές», δεν είναι ασφαλή, γιατί απλά ο έλεγχος απόδοσης των γυαλιών ηλίου με πιστοποίηση CE στην Ευρώπη ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός – η βιομηχανία γυαλιών ηλίου είναι αυτοελεγχόμενη.
Η εμφάνιση, επομένως, του πιστοποιημένου σήματος CE σε αρκετά γυαλιά ηλίου δεν είναι συνώνυμη με την ποιότητα, ούτε με την «προστασία» και «ασφάλεια», ενώ είναι αναμενόμενο φτηνότεροι φακοί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα «αστοχιών». Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά πολλές φορές στο παρελθόν έχουν κάνει την εμφάνιση εκατοντάδες χιλιάδες γυαλιά ηλίου με πλαστή πιστοποίηση CE.
Δείτε τις νέες τάσεις στα γυαλιά ηλίου αθλητικού στυλ.
Τιμοκατάλογος στα γυαλία ηλίου το 2019.