Οπτομετρία – Έλεγχος της οφθαλμικής υγείας
Η οπτομετρία είναι η επιστήμη κατά την οποία αξιολογούμε την όραση και ερευνάμε τη λειτουργία της και την οφθαλμική υγεία. Ως αντικείμενο έχει την εφαρμογή διορθωτικών φακών, δηλαδή γυαλιών οράσεως και φακών επαφής, καθώς και οφθαλμικών ασκήσεων. Σκοπός την οπτομετρίας είναι ο εντοπισμός διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία. Επίσης στοχεύει στην αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ksenia Chernaya
Πιο αναλυτικά, η επιστήμη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό και λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα. Ο οπτομέτρης, ο ειδικά εκπαιδευόμενος επαγγελματίας στον τομέα της όρασης εξετάζει και αναλύει τη λειτουργικότητα του οπτικού συστήματος και των δεξιοτήτων. Επίσης καθοδηγεί στην καλύτερη επιλογή βαθμού διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών και αναγνωρίζει τις παθήσεις. Δηλαδή, κύριο αντικείμενο είναι η διάγνωση, αποκατάσταση και δυσλειτουργία της όρασης. Παρ’ όλα αυτά η αντιμετώπισης των παθολογικών καταστάσεων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον τομέα της οφθαλμολογίας.
Η όρασή μας συμμετέχει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Επομένως, κάθε δυσλειτουργία της είναι δυνατό να εκφραστεί μέσα από την κίνηση, τη στάση του σώματος και τη συμπεριφορά. Ο οπτομέτρης είναι σε θέση να διαγνώσει και να αποκαταστήσει την εκάστοτε δυσλειτουργία όρασης με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής, φίλτρα, οπτικά βοηθήματα ή προγράμματα visual training / therapy.
Όσον αφορά τον όρο «οπτομετρία», η λέξη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1865 στην Ολλανδία σε μία διατριβή για τη διάθλαση. Ετυμολογικά προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όπτος», ο ορατός δηλαδή και «μέτρον». Συγκεκριμένα, ξεκινάει επίσημα σαν επιστήμη στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ με την ίδρυση του Illinois College of Optometry. Στην Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που η οπτομετρία αποτελεί ανεξάρτητο επάγγελμα οπτικής φροντίδας. Ως παγκόσμια ημέρα οπτομετρίας έχει οριστεί η 23η Μαρτίου.
Ποια η διαδικασία εξέτασης της Οπτομετρίας
Εκτός από την ανάγνωση στον πίνακα με γράμματα, η διαδικασία περιλαμβάνει την εξέταση του πρόσθιου και του οπίσθιου τμήματος του οφθαλμού. Αναλυτικότερα, σε συνδυασμό με διαγνωστικά μέσα, όπως τη χρήση σχισμοειδούς λυχνίας γίνεται έλεγχος της κινητικότητας και ισορροπίας τον οφθαλμών. Η εξέταση δηλαδή δεν αρκείται στην οπτική οξύτητα αλλά εστιάζει στην ικανότητα συνεργασίας των ματιών, της εστίασης και της διατήρησης. Δηλαδή, να μην υπάρχει κόπωση κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ή όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστή ή γράφουμε. Επιπλέον, εξετάζει την ικανότητα να αλλάζουμε σωστά την εστίαση από μακριά σε κοντά και το αντίθετο. Υπάρχουν κάποιοι στους οποίους η διεργασία αυτή δε γίνεται φυσιολογικά και αυτόματα. Δηλαδή, βλέπουν θολά εάν κοιτάξουν μακριά μετά από εργασία σε υπολογιστή και απαιτείται χρόνος για να καθαρίσει η εικόνα.
Τέλος, αξιολογεί την ικανότητα με την οποία ένα παιδί επεξεργάζεται και αντιλαμβάνεται ένα οπτικό ερέθισμα. Εάν δηλαδή συμβαδίζει ή όχι με την ηλικία του. Η συχνότητα της εξέτασης της όρασης εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου, καθώς και από παράγοντες όπως η γενική υγεία και το οικογενειακό του ιστορικό. Συμπερασματικά, η οπτομετρία και η οφθαλμολογία είναι δύο επιστήμες που συμπληρώνουν η μία την άλλη με κοινό στόχο της οφθαλμική υγεία και τη σωστή λειτουργία του οπτικού συστήματος.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την επιστήμη της οπτομετρίας θα βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας.